Το 2019 θα είναι μία καλή χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς σε Ροδόπη και Έβρο
Ομαλά προχωράει η βαμβακοκαλλιέργεια στον Έβρο που πέρυσι ήταν ο δεύτερος πανελλαδικά νομός σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. «Στήσαμε ένα δίκτυο παγίδων για τη σύλληψη του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.
Σε ορισμένες περιοχές οι ενδείξεις είναι ελάχιστες. Σε κάποιες όπου πέρυσι υπήρξε έξαρση του φαινομένου υπάρχουν ενδείξεις που θα μας απασχολήσουν σε σχέση με τη στρατηγική που θα συστήσουμε στους παραγωγούς ν’ ακολουθήσουν για τους ψεκασμούς και τα φάρμακα», αναφέρει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Έβρου, Απόστολος Ξανθόπουλος, εξηγώντας ότι είναι ακόμη νωρίς.
Επεξηγεί ότι στο πράσινο σκουλήκι επιχειρείται να καθυστερήσει ο ψεκασμός για να μη σκοτωθούν τα ωφέλιμα, με συνέπεια την έξαρση του σκουληκιού. Σημειώνει ότι στην παραθαλάσσια περιοχή Λουτρά, Άνθεια και Μοναστηράκι οι συλλήψεις δεν είναι ανησυχητικές. Αντίθετα, βρίσκονται σε επιφυλακή σε Σουφλί, Τυχερό, τις παρέμβριες περιοχές, όπου πέρυσι υπήρξαν όψιμες σπορές, επειδή οι εκτάσεις είχαν κατακλυστεί με νερό.
Καλή η εικόνα και στη Ροδόπη
Σύμφωνα με τον Νίκο Κολάτσο, αναπληρωτή διευθυντή ΔΑΟΚ, η εικόνα που επικρατεί στη Ροδόπη για τη βαμβακοκαλλιέργεια είναι θετική. «Εάν εξαιρέσουμε ορισμένες περιοχές όπου είχαμε τοπικά φαινόμενα πλημμυρών ή χαλαζοπτώσεων, τα οποία επιλαμβάνεται ο ΕΛΓΑ σε όλες τις άλλες η εικόνα είναι πολύ καλή, χωρίς προβλήματα». Σημειώνει ότι τα φυτά παρουσιάζουν ομαλή ανάπτυξη και ο καιρός είναι ευνοϊκός.
«Η γενική εικόνα είναι καλή. Η ανάπτυξη των καλλιεργειών, αν και κάπως καθυστερημένη, με τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου προχωράει και είμαστε στο στάδιο εμφάνισης των πρώτων χτενιών, με εξαίρεση τις περιοχές που έπεσε χαλαζόπτωση, προκαλώντας πολύ μεγάλη ζημιά», περιγράφει ο Κωνσταντίνος Σίμογλου, γεωπόνος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Δράμας.
Σημειώνει ότι υπήρξαν προσβολές από αφίδες και αρκετοί παραγωγοί προχώρησαν σε ψεκασμούς στις αρχές Ιουνίου, παρόλο που σε ολλές περιπτώσεις δεν ήταν αναγκαίο. Μάλιστα, αρκετοί πραγματοποίησαν δύο ψεκασμούς. Τονίζει ότι οι παραγωγοί είτε δεν γνωρίζουν τις ανακοινώσεις γεωργικών προειδοποιήσεων είτε δεν τις λαμβάνουν υπόψη.
Ο κ. Σίμογλου προσθέτει ότι είναι σε αναμονή εμφάνισης του πράσινου σκουληκιού. Παρακολουθούμε και ακολούθως εφαρμόζουμε ένα εξειδικευμένο μοντέλο Έλληνα ερευνητή που θα εφαρμόσουμε φέτος για πέμπτη χρονιά και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην πρόγνωση των επικίνδυνων σταδίων για την εμφάνιση προσβολών. Αποτελεί βασικό εργαλείο για τις γεωργικές προειδοποιήσεις.
{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, της Μαρίας Αμπατζή, 2/7/2019}