Τα κρούσματα μελανώματος στις ημέρες μας αυξάνονται πολύ, «ασπίδα» η αντηλιακή προστασία και η έγκαιρη διάγνωση
Πολύ ενδιαφέρουσα, ενημερωτική ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Το μελάνωμα στην παιδική ηλικία και στους ενήλικες: Πρόληψη – Προστασία – Αντιμετώπιση» διοργάνωσαν με επιτυχία ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου στη Λέσχη Κομοτηναίων.
Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν οι: Παρασκευή Δ. Σακαλή – Παιδαράκη δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Μαρινέλα Τοπαλίδου δερματολόγος – αφροδισιολόγος και Χρυσούλα Γκούσκου φαρμακοποιός. Προλόγισαν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, Αλέξανδρος Τσαπέκος και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ροδούλα Κοκκινάκη, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες και τους παρευρισκόμενους.
Αλ. Τσαπέκος: «Υποχρέωσή μας η ενημέρωση»
«Έχουμε υποχρέωση να στέλνουμε μηνύματα προς την κοινωνία και στους συμπολίτες μας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων που έχουν να κάνουν με τον ήλιο και την ηλιακή ακτινοβολία – για κάθε μορφή καρκίνου», είπε ο Αλέξανδρος Τσαπέκος.
Ρ. Κοκκινάκη: «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές»
«Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές», ήταν το μήνυμα της Ροδούλας Κοκκινάκη, η οποία γνωστοποίησε πως τέσσερα μέλη του συλλόγου έχουν μελάνωμα, αλλά «ευτυχώς το πρόλαβαν σε πρώιμο στάδιο και με ένα απλό χειρουργείο είναι καλά, δηλαδή δεν χρειάστηκαν περαιτέρω θεραπείες – είναι απλά σε παρακολούθηση», για να καταδείξει την αξία της πρόληψης και το ότι «οι ομιλίες που κάνουμε αποδίδουν όλο αυτό τον καιρό».
Το μελάνωμα στα παιδιά
Για το μελάνωμα στα παιδιά, ενημέρωσε η Παρασκευή Δ. Σακαλή – Παιδαράκη δερματολόγος-αφροδισιολόγος. Γενικώς, πληροφόρησε ότι το μελάνωμα έχει αυξητικές τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και τόνισε την ανάγκη «από νωρίς να μάθουν τα παιδιά να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας, να γίνει τρόπος ζωής να βάζουν σωστά το αντηλιακό τους, να φορούν καπέλο και γυαλιά, για να μπορέσουμε αύριο να έχουμε υγιείς νέους και ενήλικους ανθρώπους». Υπογράμμισε και το εξής παράδοξο: «Οι γονείς προσπαθούν να τα επιβάλουν (σ.σ. τα μέτρα προστασίας) χωρίς να τα εφαρμόζουν οι ίδιοι και τα παιδιά αντιδρούν γιατί βλέπουν τους γονείς να μην τα εφαρμόζουν – Οι νέοι τα ξέρουν αλλά δεν τα εφαρμόζουν πάντα».
Η ίδια προτείνει οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους τακτικά για δερματολογικό έλεγχο, καθώς – κατά την παιδική ηλικία – είναι πιο δύσκολο να δούμε ποιος σπίλος είναι επικίνδυνος, καθώς αρκετοί σπίλοι/ελιές μεγαλώνουν φυσιολογικά, λόγω της ανάπτυξης των παιδιών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, όταν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό μελανώματος.
Το μελάνωμα στους ενήλικες
Για το μελάνωμα στους ενήλικες ενημέρωσε η Μαρινέλα Τοπαλίδου δερματολόγος – αφροδισιολόγος. Κατ’ εξοχήν το μελάνωμα ‘χτυπάει’ τους ενήλικες, πληροφόρησε, προσθέτοντας «δυστυχώς τα κρούσματα μελανώματος στις ημέρες μας αυξάνονται πολύ», και μιλώντας για την ανάγκη σωστής συμπεριφοράς απέναντι στον ήλιο, πρόληψης και αυτοεξέτασης. Το μελάνωμα, πλην μίας μελαχρωματικής βλάβης, δεν φέρεται να έχει άλλα συμπτώματα, γι’ αυτό και απαραίτητος κρίνεται αφενός ο αυτοέλεγχος του σώματός μας, ώστε να γνωρίζουμε πχ τις ελιές μας, αφετέρου η τακτική σε ετήσια περίπου βάση επίσκεψη σε δερματολόγο. Η ιατρός διαμήνυσε πως «όταν είναι σε πρώιμο στάδιο, το μελάνωμα είναι πλήρως ιάσιμο, γι’ αυτό είναι σημαντική η πρόληψη». Η αντιμετώπισή του γίνεται με χειρουργική αφαίρεση ή άλλες θεραπείες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, όταν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό μελανώματος ή όταν οι ενήλικες εργάζονται κάτω από τον ήλιο, λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα ή είναι πολύ ανοιχτόχρωμοι.
Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού
Η βασική ‘ασπίδα’ προστασίας προς τον ήλιο είναι το αντηλιακό. Όπως, όμως, εξηγεί η Χρυσούλα Γκούσκου φαρμακοποιός, ο περισσότερος κόσμος δεν χρησιμοποιεί επαρκή ποσότητα, ούτε κάνει σωστά χρονικά την εφαρμογή του αντηλιακού. «Πρέπει να το βάζουμε 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, να το ανανεώνουμε ανά δίωρο και να βάζουμε τόση ποσότητα ώστε να εξαντλούμε μία συσκευασία ανά δέκα μέρες», λέει η φαρμακοποιός, τονίζοντας, επίσης, ότι όσες συσκευασίες αντηλιακών ανοίξουν φέτος δεν θα πρέπει να τις κρατήσουμε και για την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την ίδια «δυστυχώς δεν έχουμε την κουλτούρα της ηλιοπροστασίας», κι αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στο ότι «αγαπημένη ώρα για μπάνιο της ελληνικής οικογένειας είναι στη μία το μεσημέρι, όπου κανονικά δεν πρέπει να βγαίνει κανείς έξω».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 12/6/2019}