Μόνο ο Δήμος Κομοτηνής έχει αναλάβει πρωτοβουλία και συλλέγει τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων, αλλά χρειάζεται την συνδρομή των πολιτών – Οι αγρότες πρέπει να μην τα καίνε και καταστρέφουν τον εξοπλισμό και επιβαρύνουν το περιβάλλον
Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόρριψης κενών πλαστικών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων απευθείας στο περιβάλλον δεν είναι πρωτοφανές για το νομό Ροδόπης. Οι συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων απορρίπτονται συνήθως, μετά το άδειασμά τους, στα σημεία υδροληψίας όπου χρησιμοποιήθηκαν. Δυστυχώς η πρακτική που εξακολουθεί να εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα είναι πως όταν συγκεντρωθούν πολλές τέτοιες συσκευασίες που “ενοχλούν οπτικά”, τότε συνήθως καίγονται ή θάβονται.
Η καύση των κενών πλαστικών φιαλών που περιείχαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα απελευθερώνει τοξικές ουσίες όπως, φουράνια, αρωματικούς υδρογονάνθρακες, διοξίνες και αιωρούμενα σωματίδια (από τα υπολείμματα φαρμάκων και από τα υλικά συσκευασίας). Επιπλέον τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα αποτελώντας ουσιαστικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Στο νομό Ροδόπης μόνο ο Δήμος Κομοτηνής έχει αναλάβει πρωτοβουλία και συλλέγει τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων, αλλά χρειάζεται την συνδρομή των πολιτών. Συγκεκριμένα ο Δήμος Κομοτηνής έχει συνάψει σύμβαση με αδειοδοτημένη εταιρεία για τη περιβαλλοντικά σωστή διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που προκύπτουν από την καλλιέργεια αγροτικών εκτάσεων στα διοικητικά όρια του Δήμου μας αλλά και όμορων Δήμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 2017 ο Δήμος Κομοτηνής έχει διαχειριστεί σωστά περιβαλλοντικά τουλάχιστον 22 τόνους κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.
Η συγκέντρωση πολλών κενών συσκευασιών εκτός των κάδων που προορίζονται για αυτές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε πολλά σημεία του νομού Ροδόπης, αλλά και σε ρέματα, σε ποτάμια και γενικότερα κοντά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Στην περίπτωση αυτή η παρέμβαση και μόνο του Δήμου Κομοτηνής δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Είναι ενδεικτική η κατάσταση που δημιουργήθηκε σε σημείο υδροληψίας στην Γλυφάδα, όπου οι κενές συσκευασίες σχημάτισαν στην κυριολεξία βουνό. Ο καθαρισμός του έγινε προ δύο ημερών με πρωτοβουλία του Δήμου Κομοτηνής αφού εντόπισε το πρόβλημα στο σημείο. Αυτές τις ημέρες λόγω και της καλοκαιρίας τα αρμόδια συνεργεία πραγματοποιούν καθαρισμούς στην περιοχή (Νότια της Γλυφάδας Βόρεια της Λ/Θ Πτελέα, στην Ξηρολίμνη κοντά στο Φανάρι, ΝΔ της ΛΘ Αλυκής). Όμως θέλουν συμμάχους τους αγρότες και ευρύτερα τους πολίτες τους οποίους καλούν εφόσον εντοπίζουν κάπου πρόβλημα να ενημερώνουν την Υπηρεσία Καθαριότητας στο 2531022810 και να μην καίνε και καταστρέφουν τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Έως το τέλος του χρόνου η χώρα μας υποχρεούται να έχει θέσει σε εφαρμογή σύστημα ανακύκλωσης
Πάντως ενδεικτικό της προβληματικής στη διαχείριση φυτοφαρμάκων είναι η σύσκεψη που έγινε μόλις τον περασμένο Απρίλιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα το Σχέδιο Δράσης για την ανακύκλωση κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με τη συμμετοχή του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τόνισε απευθυνόμενος προς τους φορείς ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε άμεσα σε ένα εθνικό Σχέδιο Δράσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του Αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, ο γενικός γραμματέας, Νίκος Αντώνογλου, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων.
Από την πλευρά του, ως υπόχρεος, ο ΕΣΥΦ παρουσίασε εν περιλήψει το σχέδιο του φακέλου, που θα καταθέσει για το δικό του σύστημα ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Το ΥπΑΑΤ επιφυλάχθηκε να το μελετήσει, όπως και οι υπόλοιποι φορείς και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση, κατά την οποία θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις.
Έως το τέλος του χρόνου η χώρα μας υποχρεούται να έχει θέσει σε εφαρμογή το σύστημα ανακύκλωσης, το οποίο θα εμπλέκει ολόκληρη την αλυσίδα πώλησης και διακίνησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και τον τελικό χρήστη, που είναι ο αγρότης.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 18/5/2019}