Σοκάρουν τα στοιχεία για την αποβιομηχάνιση της Βόρειας Ελλάδας που περιγράφονται στη μελέτη «Η μεταποίηση της Βόρειας Ελλάδας προς το 2020: κύρια μεγέθη, βιομηχανικές συγκεντρώσεις και αναγκαίες προσαρμογές βιομηχανικής πολιτικής» του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.
Ειδικότερα, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) που βρίσκονται σε Ήπειρο, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη κατά την περίοδο 2002 – 2017 απώλεσαν το 22% του κύκλου εργασιών, το 35% της απασχόλησης ενώ οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 66%.
Σε ό,τι αφορά την αποβιομηχάνιση στην περιοχή του Έβρου, εκ των 237 συνολικά επιχειρήσεων, οι 146 (ποσοστό 62%), παραμένουν ανενεργές.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στη δραματική συρρίκνωση κλάδων όπως η κλωστοϋφαντουργία και η ένδυση, ο κλάδος του ξύλου και του επίπλου, των εκδόσεων και των γραφικών τεχνών, κτλ.
Η αποβιομηχάνιση στις ΒΙΠΕ Έβρου αγγίζει το 91% σε ότι αφορά τις μεταποιητικές επιχειρήσεις (26 εκ των 29 επιχειρήσεων παραμένουν ανενεργές), και το 9% σε ό,τι αφορά άλλες δραστηριότητες.
Να σημειωθεί πως ο Νομός Έβρου έχει κατακτήσει τη θλιβερή πρωτιά στο κλείσιμο των μεταποιητικών επιχειρήσεων στην ΑΜΘ, με ποσοστό που αγγίζει το 62%.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr, 12/2/2019}