Αισιόδοξος ότι θα αναδειχθούν οι ιαματικές πηγές ακόμη …και της Ροδόπης, παρουσιάστηκε ο εντεταλμένος για ευρωπαϊκά προγράμματα περιφερειακός σύμβουλος Γ. Μπούτος – Άλλα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα πήραν πράσινο φως από το περιφερειακό συμβούλιο
Αισιόδοξος ότι θα αναδειχθεί ο ιαματικός/ιατρικός τουρισμός ακόμη και στην Ροδόπη, παρουσιάστηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης εντεταλμένος για ευρωπαϊκά προγράμματα Γιάννης Μπούτος, ο οποίος εισηγήθηκε την συμμετοχή της ΠΑΜ-Θ ως επικεφαλής εταίρος σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο κατά 95% από την ΕΕ. Τα χρήματα που αφορούν την ΑΜ-Θ, επικεφαλής εταίρος μεταξύ άλλων τεσσάρων, είναι 209.000 ευρώ εκ των οποίων μόλις το 5% (περί των 10.000 ευρώ) θα κατατεθεί από τα ταμεία της ΑΜ-Θ, άρα η δεν θα χρειαστεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Το πρόγραμμα βρίσκεται στην δεύτερη φάση υλοποίησής του. Στα μέσα του έτους υπολογίζει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος την αρχή υλοποίησής του.
Το πρόγραμμα φέρει το όνομα BLAST – Black Sea Health Tourism και ο κος Μπούτας το χαρακτήρισε “καινοτόμο πρόγραμμα για το οποίο αγωνιστήκαμε πάρα πολύ να τα φέρουμε στην περιφέρειά μας, με πολλές προσπάθειες είμαστε οι επικεφαλής εταίροι, θα έχουμε τον έλεγχο του προγράμματος”. Ενημέρωσε τον “Χ” πως “το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς η περιφέρειά μας είναι μία από τις φτωχότερες γι’ αυτό και προσπαθούμε να δώσουμε θέσεις εργασίας, να αυξήσουμε τον τουρισμό, έστω και μέσω του ιαματικού και ιατρικού τουρισμού”.
Αναφορικά με τον ιαματικό τουρισμό, ο περιφερειακός σύμβουλος εξηγεί πως “θα δώσουμε την δυνατότητα σε πολλά τουριστικά θέρετρα και ιατρικά ιδρύματα της περιφέρειάς μας, να δουλέψουν, να εκπονήσουν προγράμματα και να δεχθούν ανθρώπους που θα χρειάζονται υπηρεσίες της περιφέρειάς μας. Θα αναδειχθούν οι ιαματικές πηγές της περιοχής μας. Θα αναπαλαιωθούν, θα δημιουργηθούν καταλύματα γύρω από αυτές τις πηγές, θα δημιουργηθεί μία προστιθέμενη αξία στα ήδη υπάρχοντα καταλύματα, θα δώσει το πρόγραμμα ζωή και σε άλλα καταστήματα”. Είπε, μάλιστα, ότι πέραν από τις πηγές σε Δράμα και Σαμοθράκη που είναι πιο γνωστές, στόχος είναι να αναδειχθούν και οι άγνωστες, μεταξύ άλλων και στην Ροδόπη.
Αναφορικά με τον ιατρικό τουρισμό, ο περιφερειακός σύμβουλος ενημερώνει πως “έχουμε την ναυαρχίδα που είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ένα καινούργιο Νοσοκομείο στην Καβάλα, ένα υπερλειτουργικό στην Ξάνθη, ένα σε καλή κατάσταση στην Δράμα, κι ένα σύγχρονο που ετοιμάζεται να χτιστεί στην Κομοτηνή”. Δεν έκρυψε, όμως, ότι “πάσχουμε σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά κάνοντας αυτό (το πρόγραμμα) και αναβαθμίζοντας τον κόσμο που θα έρχεται, σίγουρα θα δοθεί έμφαση ώστε να στελεχωθούν καλύτερα τα νοσοκομεία”.
Πράσινο φως σε δύο ακόμη ευρωπαϊκά προγράμματα
Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης δόθηκε πράσινο φως σε δύο ακόμη ευρωπαϊκά προγράμματα.
Πρώτον, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης με τίτλο «BLAST – Black Sea Health Tourism» στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Προγράμματος ENI CBC Black Sea Basin Joint Operational Programme 2014-2020. Το θέμα που εισηγήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος ΓΙάννης Μπούτος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Όπως είπε αφορά στην βιώσιμη ανάπτυξη για την γη και την θάλασσα, περισσότερο στην θάλασσα, με στόχο να υπάρξει προστιθέμενη αξία σε θαλάσσια προϊόντα. Δριμύτατη κριτική άσκησε ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Διαμιανίδης, μιλώντας για αδύναμο σχήματα και έλλειψη στόχευσης, μεταξύ άλλων.
Δεύτερον, εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο ερευνητικό έργο Cooperation for disaster prevention and environmental monitoring in BSB: Co-PREVENT του κοινού επιχειρησιακού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020». Το θέμα που εισηγήθηκε ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, εγκρίθηκε ομόφωνα. Αφορά κυρίως στον έλεγχο της στάθμης του ποταμού Έβρου κατά τις βροχοπτώσεις.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 26/1/2019}