Ο πρόεδρος της Ένωσης Αθανάσιος Ζησίδης αναγνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν στο νομό Ροδόπης, γι’ αυτό μας δίνει την πληροφόρηση ότι γίνονται ενέργειες για την δημιουργία ενός Λιμεναρχείου στο νομό που θα λειτουργεί ενισχυμένο με προσωπικό και μέσα – Καθημερινό φαινόμενο η διέλευση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων μέσω του Θρακικού Πελάγους, διασώθηκαν 51 άτομα στην θαλάσσια περιοχή του Κρυονερίου Ροδόπης
Καθημερινό φαινόμενο είναι η διέλευση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων μέσω του Θρακικού Πελάγους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης Αθανάσιο Ζησίδη. Το σχόλιό του ζήτησε ο “Χ” μετά το τελευταίο περιστατικό εντοπισμού παράτυπων μεταναστών στην θαλάσσια περιοχή του Κρυονερίου Ροδόπης.
Διασώθηκαν 51 μετανάστες στην θαλάσσια περιοχή του Κρυονερίου Ροδόπης
Εννέα παιδιά είναι ανάμεσα στους 51 παράτυπους μετανάστες, που εντοπίστηκαν σε φουσκωτό λίγο μετά τις 7 το πρωί της Τρίτης 15 Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή του Κρυονερίου Ροδόπης. Με σκάφος του λιμενικού έγινε η διάσωση και η περισυλλογή τους και με ασφάλεια.
Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου γίνεται η καταγραφή και η ταυτοποίηση. 32 άνδρες, 10 γυναίκες και 9 παιδιά, από Ιράκ, Ιράν και Αφγανιστάν, ήταν οι επιβαίνοντες στο φουσκωτό, σύμφωνα με την καταγραφή. Όλοι τους έμειναν προσωρινά σε ΤΟΛ πίσω από τον Οργανισμό Λιμένος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μετά την καταγραφή τους, θα γίνει η παραπομπή τους σε κάποιο κέντρο κράτησης. Όσο για το σκάφος που τους μετέφερε αυτό μεταφέρθηκε στο λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας και κατασχέθηκε.
Το φαινόμενο της διέλευσης μέσω του Θρακικού Πελάγους έχει ενταθεί, λέει ο κος Ζησίδης και αναδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα αντιμετώπισης αυτού, όπως και την συνδρομή που παρέχει η Frontex επιχειρώντας και αυτή στην θαλάσσια περιοχή με σκάφος και δικό της προσωπικό. Ο πρόεδρος Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης παραδέχεται ταυτόχρονα ότι είναι ένα καινούργιο φαινόμενο στην περιοχή μας και τονίζει “πρέπει να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε”. Και στο παρελθόν είχαν καταγραφεί είσοδοι μεταναστών και προσφύγων μέσω της θάλασσας, όμως πλέον ο κος Ζησίδης κάνει λόγο για καθημερινό φαινόμενο. Μία ενίσχυση σε προσωπικό θα ήταν χρήσιμη, λέει ο κος Ζησίδης, αφού πλέον οι ανάγκες είναι περισσότερες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης αναγνωρίζει και τις ανάγκες που υπάρχουν στο νομό Ροδόπης, γι’ αυτό μας δίνει την πληροφόρηση ότι γίνονται ενέργειες για την δημιουργία ενός Λιμεναρχείου στο νομό που θα λειτουργεί ενισχυμένο με προσωπικό και μέσα. “Είμαστε σε αναμονή για το θέμα”, λέει ο ίδιος και κάνει γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα γίνε ανακατανομή των θέσεων στο Λιμενικό, οπότε θα συζητηθεί το θέμα της ίδρυσης Λιμεναρχείου στη Ροδόπη. Σήμερα στη Ροδόπη λειτουργούν μόνο λιμενικά φυλάκια.
Θέλουν τη δημιουργία Λιμεναρχείου στη Θάσο
Κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή καταγράφουμε και για την ίδρυση Λιμεναρχείου στη Θάσο. Συνάντηση εργασίας είχε το πρωί της Δευτέρας 14/1 στο γραφείο του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Μακεδονίας, αποτελούμενη από τον πρόεδρο, Εμμανουήλ Βαλσαμά, τον γενικό γραμματέα, Νικόλαο Σιδερίδη και τα μέλη Αθανάσιο Τσελεμπή και Σωτήριο Κατσίνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αναβάθμιση του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Θάσου σε Λιμεναρχείο και την ανακατανομή και αύξηση οργανικών θέσεων των Λιμενικών Αρχών Καβάλας, Κεραμωτής και Θάσου. Επίσης, συζητήθηκε η ιδέα της ίδρυσης φυλακίου στον Στρυμόνα, στην περιοχή Τούζλας-Στρυμόνα, καθώς και η επίλυση του κτιριακού προβλήματος της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 16/1/2019}