Κ. Κουρτίδης: «Πιθανότερο να σε… πατήσει αυτοκίνητο, παρά να πάθεις κάτι από το Ραδόνιο. Κανένα πρόβλημα στην πόλη και τους οικισμούς»
Αυξημένα είναι τα ποσοστά Ραδονίου στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, σύμφωνα με έρευνα (που συνεχίζεται) του Καθηγητή Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κωνσταντίνου Κουρτίδη, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στην «Θ» μετά από στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τα οποία το θέμα αφορά και την Ξάνθη. Ο κ. Κουρτίδης απαντά σε όλες εκείνες τις ερωτήσεις που έχουν ανακύψει ύστερα από αυτά τα στοιχεία, τις οποίες του έθεσε η «Θ» και καθησυχάζει τους Ξανθιώτες που «τρομοκρατήθηκαν» και μας ερωτούν εάν αναπνέουν… «καρκίνο»!
«Μόνον στην παλιά Ξάνθη τα υψηλά ποσοστά ραδονίου – οι γρανίτες στο υπέδαφος η αιτία»
Ειδικότερα όπως εξηγεί ο ίδιος από την έρευνά του προκύπτει ότι «υπάρχουν υψηλά ποσοστά Ραδονίου στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης και μόνον. Ούτε στην Χρύσα, ούτε στα Κιμέρια, ούτε στην νέα πόλη της Ξάνθης έχει. Επειδή έχουμε κάνει πολλές μετρήσεις και στην παλιά και στην καινούρια πόλη, διαπιστώθηκε ότι στην καινούρια πόλη δεν υπάρχει Ραδόνιο πουθενά. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτό που δεν είναι και τόσο παράξενος. Έχει να κάνει με το ότι η Παλιά Ξάνθη είναι χτισμένη επάνω σε γρανίτες. Στο υπέδαφός της δηλαδή έχει γρανίτες. Επίσης, κάτω από την Παλιά Ξάνθη κάνει μια προέκταση (μια «γλώσσα» κατά κάποιο τρόπο) από κάτω, ένα κοίτασμα ουρανίου του Παρανεστίου. Το Ουράνιο είναι ραδιενεργό. Κάποιοι γρανίτες έχουν λίγο παραπάνω Ουράνιο και αυτό όταν διασπάται (επειδή είναι ραδιενεργό) μετατρέπεται σε άλλο στοιχείο. Σε μια σειρά από μετατροπές, ένα από τα παράγωγά του είναι το Ραδόνιο, το οποίο είναι αέριο. Επειδή λοιπόν είναι αέριο, από τους πόρους του εδάφους ανεβαίνει σιγά σιγά προς τα πάνω και έτσι καταλήγει μέσα στα σπίτια, τα οποία θα πρέπει να αερίζονται καλά. Στην ατμόσφαιρα φυσά και αραιώνει το Ραδόνιο, όμως αν το σπίτι δεν αερίζεται καλά, αυξάνονται οι συγκεντρώσεις».
«Δυνητικά μπορεί να προκαλέσει μετάλλαξη – πιθανότερο ωστόσο να σε…πατήσει αυτοκίνητο»
«Το Ραδόνιο μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις επειδή είναι ραδιενεργό και επειδή είναι αέριο (εισπνέεται και εκπνέεται). Ωστόσο κατά την διάρκεια της εισπνοής, κάποιες διασπάσεις τις κάνει μέσα στον πνεύμονα. Αυτές βγάζουν κάποια ακτινοβολία η οποία δυνητικά μπορεί να προκαλέσει μετάλλαξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα προκαλέσει, ούτε ότι είναι ένας εξαιρετικός κίνδυνος σε σχέση με ο,τιδήποτε. Πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να σε πατήσει αυτοκίνητο παρά να πάθεις κάτι από το Ραδόνιο» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «παρόλα αυτά είναι ένας δυνητικός κίνδυνος. Στην Παλιά Ξάνθη, ιδίως τους χαμηλότερους ορόφους (αν είναι κτισμένο απευθείας στο έδαφος το σπίτι ή αν ο όροφος είναι πάνω από το υπόγειο) είναι καλό να τους αερίζουμε δυο φορές την ημέρα για ένα πεντάλεπτο. Αρκεί για να ρίξει αρκετά τα επίπεδα. Επίσης αν υπάρχει υπόγειο, βοηθά να έχουμε έναν φεγγίτη ανοικτό. Ρίχνει πολύ τα επίπεδα. Συνήθως τα σημεία εισόδου είναι απο κάτω από το σπίτι. Αν για παράδειγμα υπάρχει ένα τσιμέντο με ρωγμές ή αν το κτίριο είναι απευθείας στο χώμα, το Ραδόνιο βγαίνει σιγά σιγά προς τα επάνω».
«Μικρός ο χρόνος… ζωής του ραδονίου – δεν υπάρχει ακτινοβολία α,β ή γ στην Ξάνθη»
Αναφορικά με το αν σε μερικά χρόνια να υπάρχουν αντίστοιχες αυξημένες συγκεντρώσεις Ραδονίου (δεδομένου ότι πρόκειται για αέριο) σε μεγαλύτερη έκταση γύρω από την περιοχή της Παλιάς Ξάνθης ο κ. Κουρτίδης υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση επειδή το Ραδόνιο δεν έχει μεγάλο χρόνο «ζωής». Υπάρχουν ραδιενεργά υλικά που έχουν χρόνο ζωής 500.000 χρόνια. Το Ραδόνιο έχει χρόνο «ζωής» της τάξης των ημερών. Δεν μένει δηλαδή επ άπειρον στην ατμόσφαιρα. Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά μεγάλη ακόμη και γύρω από την Ξάνθη, που όταν φυσάει διαλύεται και μετά από κάποιο καιρό σταματά να υπάρχει. Επειδή το 2011 που ξεκινήσαμε τις μετρήσεις που συνεχίζουμε μάλιστα, κάναμε και άλλες μετρήσεις στους δρόμους της Παλιάς Ξάνθης για ακτινοβολία Α, ακτινοβολία Β και ακτινοβολία Γ. Δεν έχει τέτοιο πρόβλημα η Ξάνθη από αυτές τις ακτινοβολίες. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε κλειστούς χώρους στην Παλιά Πόλη, όπου σε κάποια σπίτια μπορεί να είναι αρκετά υψηλές οι συγκεντρώσεις και πάλι όμως δεν είναι σε όλους, αλλά γενικότερα οι συγκεντρώσεις είναι υψηλότερες στην Παλιά Πόλη σε όλα τα σπίτια. Απλώς σε κάποια ίσως περνούν τα όρια και αυτό μπορεί να λυθεί με αερισμό».
«Το ουράνιο μένει εκεί που βρίσκεται – δεν εντοπίστηκε κάποιο άλλο ραδιενεργό»
Κλείνοντας σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν υπάρχουν και άλλα ραδιενεργά στοιχεία που έχουν εντοπιστεί ο κ. Κουρτίδης απαντά: «Όχι! Δεν έχουμε εντοπίσει τίποτε άλλο ραδιενεργό. Το δε Ουράνιο είναι στερεό. Εκεί που βρίσκεται, εκεί μένει. Δεν πρόκειται να ανέβει προς τα επάνω από μόνο του. Είναι για παράδειγμα «ενσωματωμένο» στον βράχο και όπως σας είπα οι εξωτερικές μετρήσεις στην Παλιά Ξάνθης, έδειξαν ότι δεν βρέθηκε πουθενά ακτινοβολία Α, Β και Γ που να είναι ψηλά. Αν υπήρχε επικίνδυνη ακτινοβολία, τα επίπεδα θα ήταν υψηλά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υπήρχε».
Τι ακριβώς είναι το ραδόνιο
Το χημικό στοιχείο Ραδόνιο (σύμβολο: Rn) είναι ένα ευγενές αέριο με ατομικό αριθμό 86 και ατομικό βάρος (222) . Έχει θερμοκρασία τήξης -71 C° και θερμοκρασία βρασμού -61,8 C°. Είναι ραδιενεργό και ένα από τα βαρύτερα αέρια. Το πιο σταθερό του ισότοπο είναι το ραδόνιο-222 με χρόνο ημιζωής 3,8 ημέρες. Σε θερμοκρασία και πίεση δωματίου είναι άχρωμο αλλά όταν ψυχρανθεί κάτω από τη θερμοκρασία πήξης του αποκτά ένα υποκίτρινο χρώμα που καθώς μειώνουμε τη θερμοκρασία μετατρέπεται σε κίτρινο και στη συνέχεια σε πορτοκαλοκόκκινο.
Το ραδόνιο θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το ραδόνιο υπάρχει στο έδαφος και μπορεί να συγκεντρωθεί στο εσωτερικό των κτηρίων που δεν αερίζονται αρκετά.
Ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα: αν και έχει μικρό χρόνο ημιζωής, διασπάται σε άλλα ραδιενεργά στοιχεία τα οποία έχουν χρόνο ημιζωής δεκαετιών, με αποτέλεσμα η εισπνοή ραδονίου από κάποιον να αποτελεί συνεχή κίνδυνο.
Μεγάλα ποσοστά ραδονίου υπάρχουν στο έδαφος της Ικαρίας.
Το Ραδόνιο ανακαλύφθηκε το 1900 από τον Γερμανό φυσικό Φρίντριχ Ερστ Ντορν. Το ονόμασε Ραδόνιο γιατί ήταν προϊόν της ακτινοβολίας του Ραδίου.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 20/3/2019}