Σε διεθνή διαδικτυακά συνέδρια συμμετέχει το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
Ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Μανώλης Βαρβούνης μίλησε μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm για τα συνέδρια που συμμετέχει το τμήμα του, αλλά και για αυτό που έχει διοργανώσει το τμήμα του.
Αρχικά μιλώντας για την εκπαιδευτική διαδικασία που γίνεται εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας ο κος Βαραβούνης είπε χαρακτηριστικά: «το πανεπιστήμιο λειτουργεί κανονικότατα. Εμείς είχαμε αυτά τα συστήματα και τα χρησιμοποιήσουμε πολλά χρόνια για άλλους βέβαια αλλά ήμασταν εξοικειωμένοι. Στο δικό μου τμήμα και το ίδιο συνέβη σε όλο το Δημοκρίτειο, τον Μάρτιο ανεστάλη η λειτουργία Τρίτη απόγευμα και την ερχόμενη Δευτέρα κάναμε κανονικά μαθήματα χωρίς προβλήματα».
Οι επιστημονικές εκδηλώσεις στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
Το τμήμα του κου Βαρβούνη έκανε πολλές επιστημονικές εκδηλώσεις και όπως ενημέρωσε ο καθηγητής «ήταν η 8η στην σειρά για αυτό το εξάμηνο του εργαστήριου μας και θα φτάσουμε στις 10 μέχρι το τέλος του εξαμήνου, δηλαδή θα γίνουν και τον Ιανουάριο», και πρόσθεσε πως «αφενός δεν πρέπει μα επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να μας ακυρώσει επιστημονικά και επιπλέον βλέπουμε ότι μεγάλα πανεπιστήμια είχαν ήδη εξαγγείλει από πέρσι ότι όλη η χρονιά θα είναι διαδικτυακή».
Σχετικά με τις επιστημονικές διαλέξεις που συμμετέχει το τμήμα είπε ότι «αρχές Ιανουαρίου ετοιμάζουμε μια διαδικτυακή ημερίδα. Το εργαστήριο μας έκανε τον Σεπτέμβριο ένα διεθνές συνέδριο διαδικτυακά την ‘Ελληνική Λαϊκή Τέχνη’. Κάνουμε αυτές τις διαλέξεις για τις οποίες ακολουθεί και συζήτηση. Για τις αρχές του Ιανουαρίου ετοιμάζουμε μια διαδικτυακή ημερίδα».
Επίσης, όπως ενημέρωσε, την Πέμπτη 17/12 μια αναπληρώτρια καθηγήτρια από το πανεπιστήμιο της Μόσχας μίλησε για τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Ρωσία, λόγω επερχόμενων εορτών.
«Τα δρώμενα των Χριστουγέννων στον ελληνικό και στους υπόλοιπους ορθόδοξους λαούς έχουν όπως καταλαβαίνετε Χριστοκεντρικό χρώμα. Στην αρχή προσπάθησε να τα καταργήσει όλα το Σοβιετικό καθεστώς και μετά στο τέλος του 30 εκεί στον μεσοπόλεμο τα επανέφεραν, αλλά προσπαθώντας να τα αποχρωματίσουν θρησκευτικά, δηλαδή χωρίς την θρησκευτική βάση πίσω», τόνισε ο καθηγητής για την ημερίδα σχετικά με τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Ρωσία.
Σχετικά με το ποιος μπορεί να συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις-διαλέξεις ο κος Βαρβούνης ενημέρωσε πως «μπορεί να μπει όποιος θέλει είναι ανοιχτή η διάλεξη για το κοινό», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όπως επισήμανε «άλλες τόσες εκδηλώσεις θα γίνουν στο εαρινό εξάμηνο. Είναι για μην ‘νεκρώσουμε’. Από την άλλη μεριά εμείς έχουμε ξεκινήσει ως προσπάθεια να κάνουμε το Δημοκρίτειο και μάλιστα την Κομοτηνή που είναι η έδρα της σχολής μας να την κάνουμε ένα κέντρο νεοελληνικών σπουδών στα Βαλκάνια. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα το εργαστήριο μας με το προσωπικό του και πολλούς συναδέλφους καθηγητές έχει πάρει μέρος σε 6 διεθνή διαδικτυακά συνέδρια. Ένα από αυτά το διοργανώσαμε εμείς».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 19/12/2020}