18.000 στρέμματα κυρίως φυλλωμάτων και βλάστησης κάηκαν στην ελληνική πλευρά. Απουσίασαν τα ελικόπτερα από την επιχείρηση κατάσβεσης λόγω… λήξης της αντιπυρικής περιόδου Ασυνήθιστη έξαρση πυρκαγιών το μήνα Οκτώβριο στη Ροδόπη. Η Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς
Ένα ψύχραιμο κι αναλυτικό απολογισμό της μεγάλης πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος έκανε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ Κωνσταντίνος Κούκουρας. Ο διοικητής στάθηκε στο ότι το δάσος δεν υπέστη μεγάλες ζημιές, παρότι κάηκαν 18.000 στρέμματα επί ελληνικού εδάφους, καθώς η φωτιά ήταν έρπουσα, ενώ δεν έκρυψε πως θα μπορούσαν με μεγαλύτερη επιτυχία να επιχειρήσουν στις δύσβατες πλαγιές πυροσβεστικά ελικόπτερα… εάν αυτά υπήρχαν.
Αναφορικά με τις πυρκαγιές στη Ροδόπη το τελευταίο διάστημα, στάθηκε αφενός στην ξηρασία που ουσιαστικά αλλά όχι τυπικά παρέτεινε την αντιπυρική περίοδο, αφετέρου όμως αναγνώρισε πως υπάρχει ασυνήθιστη έξαρση πυρκαγιών στο Νομό μας το τελευταίο διάστημα.
20 ημέρες μάχη
«Οι πυροσβέστες κουράστηκαν πάρα πολύ ήταν επί 20 συνεχόμενες ημέρες, πρωί και βράδυ στο πεδίο. Υπήρχε κούραση και καταπόνηση» δήλωσε στον απόηχο της φωτιάς, η οποία ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου και τέθηκε υπό έλεγχο στις 10 Νοεμβρίου.
Αναφορικά με τις ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, φαίνεται πως παρά τα πολλά καμένα στρέμματα δεν είναι πάρα πολύ σοβαρές. «Η φωτιά ήταν έρπουσα, δεν έκανε ζημιά στο δάσος παραμόνο στα φυλλώματα που υπήρχαν στο έδαφος αλλά σε πολλές περιπτώσεις είχαν ένα μέτρο ύψος ή σε ρέματα που σωρεύονται πάρα πολλά φύλλα. Κι αυτό συντηρούσε τη φωτιά» είπε και γνωστοποίησε πως οι φλόγες έκαψαν συνολικά 25.000 στρέμματα, εκ των οποία 18.000 επί ελληνικού και τα υπόλοιπα 7.000 επί βουλγαρικού εδάφους. Όσα δέντρα κάηκαν ολοσχερώς ήταν κυρίως τα γερασμένα που έπεσαν από τις φλόγες.
Μπορούσε να σβήσει νωρίτερα;
Σε αυτό το σημείο ο διοικητής στάθηκε στις δυσκολίες κατάσβεσης. Είπε αναλυτικά: «ήταν μίας σπάνιας μορφής πυρκαγιά για τον ελλαδικό χώρο. Δεν έχουμε πολύ συχνά τέτοια περιστατικά σε δάσος οξιάς, γιατί φυτρώνει σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, όπως το Παπίκιο Όρος που η κορυφή του έχει υψόμετρο 1500 μέτρα», ενώ σε αυτό το σημείο υποστήριξε πως το ότι έσβησε σε χρονικό διάστημα 20 ημερών ήταν «το καλύτερο δυνατό που μπορούσαμε ανθρωπίνως να πετύχουμε».
Όπως είχε αποκαλύψει μέσα από την ίδια συχνότητα, ο Κωνσταντίνος Κούκουρας στάθηκε ξανά στην απουσία πυροσβεστικών ελικοπτέρων, λόγω λήξης της αντιπυρικής περιόδου. «Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου» είπε και εξήγησε πως τα πυροσβεστικά ελικόπτερα –που απουσίαζαν- θα ήταν τα ιδανικά εναέρια μέσα για την πυρκαγιά αυτή, με βάση το ανάγλυφο και τις λεκάνες που σχηματίζονται στο Παπίκιο Όρος. Βέβαια, όπως υπογράμμισε και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα δεν μπορούν να επιχειρήσουν μέσα σε πυκνούς καπνούς ή με δυνατούς ανέμους. Όπως κι αν έχει, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα λειτούργησαν κυρίως καθυστερώντας την εξάπλωση της πυρκαγιάς και οριοθετώντας την στα σημεία που μπορούσαν με ασφάλεια να επιχειρήσουν.
Σε κάθε περίπτωση «ήταν τέτοια η φύση της πυρκαγιάς που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ανθρώπινο δυναμικό», γι’ αυτό συγκροτήθηκαν πεζοπόρα τμήματα από πολλά μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να επιχειρήσουν στις δύσβατες πλαγιές του βουνού.
Ξηρασία και έξαρση πυρκαγιών
Μπορεί τυπικά η αντιπυρική περίοδος να έληξε στα τέλη Οκτωβρίου, άρα να “χάθηκαν” τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, ουσιαστικά όμως συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αφού όπως παρατήρησε ο Κωνσταντίνος Κούκουρας «επικράτησε παρατεταμένη ξηρασία από τον Αύγουστο μέχρι τώρα κι αυτό δεν είναι θετικό για εμάς γιατί ουσιαστικά είναι σα να συνεχίζεται η αντιπυρική περίοδο τον Νοέμβριο».
Εδώ αναγνώρισε πως στην ευρύτερη περιοχή έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ στάθηκε στο ότι «η αλήθεια είναι ότι τον μήνα Οκτώβριο στη Ροδόπη παρατηρήθηκε μία ασυνήθιστη για το Νομό έξαρση πυρκαγιών σε δασικές περιοχές, κι όχι σε αγροτικές ή άλλες περιοχές» και τόνισε: «αυτό που μας προβληματίζει είναι οι δασικές πυρκαγιές, αυτό είναι αλήθεια […]. Ο Νομός Ροδόπης μέχρι και τα τελευταία χρόνια δεν είχε περιστατικά δασικών πυρκαγιών, αλλά φέτος υπήρξε ραγδαία αύξηση των πυρκαγιών αυτών, είναι αλήθεια».
Σε τί όμως οφείλεται τελικά η πυρκαγιά του Παπικίου Όρους; Σε ένα τέτοιο υψόμετρο κατά το παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ ανθρώπινη δραστηριότητα για να προκαλέσει εστίες φωτιάς –που πλέον υπάρχει λόγω μεταναστευτικού-, ενώ δεν υπήρξε και κάποιο συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο εκτός από την ξηρασία για να ξεκινήσει η πυρκαγιά. Τα αίτια διερευνώνται ακόμη από την αρμόδια Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ΑΜΘ. «Ενδείξεις υπάρχουν αλλά δεν μπορώ να προκαταβάλλω το πόρισμα των αρμοδίων» περιορίστηκε σε αυτή τη δήλωση ο διοικητής.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, φωτογραφία: Στέλιος Ισπικούδης, 17/11/2022}