Δάσος Κοτζά Ομάν – Θράκη
Το ονομαστό παρθένο δάσος Κοτζά-Ορμάν βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Ξάνθης, στην περιοχή των εκβολών του Νέστου. Δεν έχει κηρυχθεί επισήμως σε καθεστώς προστασίας, αλλά θα έπρεπε. Ο Νέστος, ο οποίος θεωρείται το φυσικό δυτικό σύνορο της Θράκης, πηγάζει από τη Βουλγαρία, διασχίζει τα βουνά μεταξύ Ορβήλου και Ροδόπης, περνά τα δικά του Τέμπη από τη Σταυρούπολη έως τους Τοξότες και εκβάλλει στη θάλασσα. Στο κομμάτι της διαδρομής από τους Τοξότες έως και τις εκβολές του, σε μήκος 27 και πλάτος 3 έως 7 χιλιομέτρων, έδινε ζωή με τα νερά του σε ένα από τα σημαντικότερα παραποτάμια υδροχαρή δάση της Ευρώπης, το Κοτζά–Ορμάν, που στα τουρκικά σημαίνει Μέγα δάσος, και το οποίο κάποτε καταλάμβανε 130.000 στρέμματα. Ο Ηρόδοτος περιγράφει ότι υπήρχαν σ΄ αυτό λιοντάρια, τα οποία μάλιστα κατασπάραξαν τον στρατό του Ξέρξη, όταν προσπάθησε να το διασχίσει, ενώ και ο Αριστοτέλης κάνει λόγο για τη ζούγκλα στο παραποτάμιο δάσος!
Την περίοδο ’40-‘50 εκχερσώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του για να αποδοθεί στην καλλιέργεια, αφήνοντας ένα μικρό κομμάτι, το οποίο σήμερα το Δασαρχείο Καβάλας προσπαθεί να διαφυλάξει περιφράζοντας περιμετρικά τμήματα γης και απαγορεύοντας οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα. Μέχρι σήμερα, έχουν περισωθεί περίπου συνολικά 4.500 στρέμματα (και από τις δύο πλευρές του ποταμού), που βρίσκονται κάτω από καθεστώς απόλυτης προστασίας και είναι περιφραγμένα. Σε μια έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων το δασαρχείο είχε εγκαταστήσει λευκοκαλλιέργειες, με σκοπό τόσο την παραγωγή ξυλείας, όσο και την επανάκαμψη του φυσικού παραποτάμιου δάσους, αλλά το εγχείρημα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Γίνεται προσπάθεια από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να ενταχθεί το παραποτάμιο δάσος του Νέστου στα μνημεία της φύσης που προστατεύει η UNESCO. Όπως είναι φυσικό, τα είδη που κυριαρχούν είναι είδη που αγαπούν το νερό, όπως ιτιές, ασπρόλευκες, μαυρόλευκες, σκλήθρα, σφένδαμοι, βελανιδιές, φτελιές, φράξοι, αλλά και αναρριχόμενα όπως ο κισσός, η αγράμπελη, κ.ά. Σημαντικό ευρωπαϊκό είδος η μελία, η οποία αντιπροσωπεύεται με δύο είδη (φλαμουριά και φράξος ολότριχος). Έχουν καταγραφεί σημαντικά είδη άγριας πανίδας, όπως ο αγριόχοιρος, το τσακάλι, η αλεπού, το ζαρκάδι, ο λαγός, ο ασβός. Εδώ διατηρείται και ο μοναδικός άγριος πληθυσμός κολχικού φασιανού στην Ευρώπη, ενώ η ποικιλία υδρόβιων, διαβατικών και ενδημικών πτηνών είναι εντυπωσιακή.