Ο τόπος συνδυάζει όλα όσα αξίζουν για να καταστεί τουριστικός πόλος, ωστόσο η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει ούτε καν για τη στοιχειώδη περιποίησή του Κατεστραμμένες υποδομές, απουσία κατάλληλης σήμανσης αλλά και σύγχρονης προβολής δίπλα σε ένα τοπίο που μαγεύει
Μήνας Οκτώβριος και στη συγκεκριμένη λίμνη έχουν βρει –όπως κάθε χρόνο- «καταφύγιο» εκατοντάδες φοινικόπτερα κι άλλα πολλά εντυπωσιακά πτηνά. Η συγκεκριμένη λίμνη βρίσκεται μεταξύ λιμνοθαλασσών, ενώνει δύο Νομούς, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στη χώρα κι έχει λιμνοθαλάσσια και λιμναία χαρακτηριστικά που την καθιστούν εξαιρετικής οικολογικής συμμαχίας και απαράμιλλης ομορφιάς.
Όσοι διαβάσατε μέχρι αυτό το σημείο, ίσως πιστεύετε ότι αναφερόμαστε σε κάποιον μακρινό τόπο από την Κομοτηνή. Το αντίθετο, αφού λόγος γίνεται για τη λίμνη Βιστωνίδα στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης μεταξύ των δύο πρωτευουσών με κατεύθυνση προς το παραλιακό μέτωπο.
227 είδη πτηνών κι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο
Στην περιοχή του Πόρτο Λάγος συναντάται αποικία ερωδιών µέσα σε µια πευκώδη έκταση. Επίσης στην περιοχή της λίµνης Βιστωνίδας, βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη ενδηµικών ψαριών όπως η θρίτσα και η γελάρτζα, ένα από τα σπανιότερα είδηπουλιών στον κόσµο, το κεφαλούδι, αλλά επίσης η λαγγόνα και νανόχηνα. Συνολικά, 227 είδη πτηνών έχουν καταγραφεί στη λίμνη, μεταξύ των οποίων κι τα φοινικόπετρα –γνωστότερα ως φλαμίνγκο- για τα οποία ταξιδιώτες φυσιολοατρικού τουρισμού κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να καταγράψουν και παρακολουθήσουν. Ο ίδιος τόπος αποτελεί σημείο αναπαραγωγής ενός από τα μεγαλύτερα είδη πάπιας που υπάρχουν στην Ελλάδα, της βαρβάρας.
Η λίμνη περιβάλλεται από καλαμιώνες, έχει ζώνες αρμυρικιών, αλίπεδα, παραποτάμια δάση καθώς και λίμνες με γλυκό νερό και υγρά λιβάδια.
Η Βιστωνίδα χαρακτηρίζεται από ένα µοναδικό φαινόµενο. Το βόρειο τµήµα της έχει γλυκό νερό, καθώς δέχεται τις εισροές των ποταµών Κόσυνθου, Κοµψάτου και Τραύου (ή Ασπροπόταµου). Το νότιο τµήµα της, που δέχεται θαλασσινό νερό από τα στόµια επικοινωνίας µε τη λιµνοθάλασσα Πόρτο Λάγος, είναι υφάλµυρο µε µεταβαλλόµενη αλατότητα.
Η Ελλάδα μετά την επικύρωση της συνθήκης Ραμσάρ, περιέλαβε τον υδροβιότοπο της Βιστωνίδας στον κατάλογο Natura 2000, των προστατευομένων οικοτόπων και υγροβιοτόπων της χώρας μαζί με τα είδη χλωρίδας και πανίδας αυτών.
Ξεχασμένη τουριστικά, την «σώζει» η Μονή
Ό, τι προσφέρει ο τόπος όχι απλώς δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο στοχευμένης τουριστικής ανάδειξης από την πολιτεία, αλλά μάλιστα έχει αφεθεί στη μοίρα του. Μόνο η Μονή Αγίου Νικολάου που βρίσκεται εντός της λίμνης την έχει «σώσει» τουριστικά, καθώς οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από δύο εκκλησίες… μέσα σε μία λίμνη είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακές. Ο θρησκευτικός τουρισμός σε Ξάνθη και Ροδόπη, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο δόξης λαμπρό, εάν ενδιαφερόταν να τον αναδείξει η πολιτεία, κάτι που αποδείχθηκε από την επισκεψιμότητα στην Κομοτηνή στην πρόσφατη παρουσία της ιεράς εικόνας Παναγίας Άξιον Εστί από το Άγιο Όρος με ενέργειες της Μητρόπολης Μαρωνείας & Κομοτηνής.
Πίσω στη Βιστωνίδα, η πολιτεία έχει αφήσει ξεχασμένα τα παρατηρητήρια πουλιών, παρατημένες τις πινακίδες οδικής σήμανσης και ενημέρωσης, καθώς επίσης δεν έχει ενεργήσει με τρόπο ώστε πρώτον η περιοχή να διαφημιστεί περισσότερο και δεύτερον να λυθούν προβλήματα που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων περιμετρικά της λίμνης, προς την κατεύθυνση προσέλκυσης επισκεπτών.
Ένας μαγικός τόπος βρίσκεται κυριολεκτικά στα «πόδια» της Κομοτηνής και της Ξάνθης, οι οποίες θα μπορούσαν συλλογικά να επωφεληθούν τα μέγιστα από την ανάδειξή του. Αλλά προς το παρόν, ούτε οι ίδιοι οι Κομοτηναίοι μπορούν να εντοπίσουν τα σημεία από τα οποία μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη φύση και την πανίδα, πόσο δε μάλλον οι τουρίστες.
Δίπλα το Φανάρι
Μερικά χιλιόμετρα από τη Βιστωνίδα βρίσκεται και το Φανάρι. Ίσως για λόγους τοπικιστικούς, τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότεροι ντόπιοι δεν έχουν αντιληφθεί πως η προσέλκυση επισκεπτών στη λίμνη Βιστωνίδα, παρασύρει σε θετική αναπτυξιακή τροχιά και το Φανάρι.
Στο παραθαλάσσιο χωριό άλλωστε υπάρχει ίσως το καλύτερο σημείο θέασης του ηλιοβασιλέματος από όλη τη Θράκη, στο σημείο του παλιού Μπαρακούντα καθώς επίσης κι από την παραλία Ιουλία ή το λιμάνι. Η τουριστική διαδρομή Ξάνθη (πρωί) Μονή – Βιστωνίδα – Φανάρι – Κομοτηνή (βράδυ) αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή τοπικής απόδρασης αλλά κι ένα πακέτο που μπορεί να προσελκύσει τουρίστες από άλλες περιοχές στη Θράκη, οι οποίοι δύσκολα θα έρχονταν από πιο μακρινές περιοχές προκειμένου να δουν μόνο ένα επιλεγμένο σημείο.
Στο περιθώριο της τουριστικής καμπάνιας Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως και των κατά τόπους Δήμων, πρέπει να γίνει πλέον αντιληπτό πως η «Θράκη» πρέπει να παρουσιαστεί ως ενιαίο τουριστικό σύνολο, εάν επιθυμεί να προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Γιατί όσο επικρατούν οι τοπικισμοί, τόσο η περιοχή θα παραμένει πίσω.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 14/10/2022}