Tην Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021, η ομάδα του e-evros.gr έγραψε ένα θέμα με τίτλο “Με τη δικιά μας, Νίκη της Σαμοθράκης διαφημίζουν οι Γάλλοι τους Ολυμπιακούς Αγώνες!”.
Έτσι λοιπόν αυτό το θέμα ήταν το έναυσμα για να εκφράσει τον ψυχικό της πόνο αλλά και την θλίψη της, η συγγραφέας του βιβλίου “Η Νίκη της Σαμοθρακης και τα Καβείρια Μυστήρια”, κ. Βιολέττα Μαράντου Παυλέα. Η ίδια πριν λίγες εβδομάδες, έδωσε και συνέντευξη στο e-evros.gr, όπου μίλησε γα το βιβλίο της αλλά και γιατί στράφηκε το ενδιαφέρον της, προς το νησί της Σαμοθράκης!
Έτσι λοιπόν ορμώμενη από το άρθρο μας, αποφάσισε να τοποθετηθεί ξανά σε αυτό το καίριο και φλέγον ζήτημα, της Νίκης της Σαμοθράκης.
Ακολουθούν επακριβώς όλες οι σκέψεις της, πάνω στο γεγονός πως οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης για να διαφημίσουν τους Oλυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το 2024 στο Παρίσι:
“Η “σκυτάλη” των Ολυμπιακών Αγώνων παραδόθηκε από το Τόκιο στο Παρίσι όπου και μεταφέρονται οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με ημερομηνία έναρξης την 26 Ιουλίου 2024. Οι Γάλλοι -πληροφορηθήκαμε- δημιούργησαν ένα βίντεο με πρωταγωνίστρια την Νίκη της Σαμοθράκης για να παρουσιάσουν την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που οι ρίζες τους ως γνωστό ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα το 776 π.χ.
Οι Γάλλοι ταυτίζουν -και καλά κάνουν- το εξαίρετο αυτό πολιτιστικό – αθλητικό γεγονός, με την πνευματική και αισθητική τέρψη της παρουσίας της Νίκης, αναγνωρίζοντας την άφθαρτη ανα τους αιώνες ωραιότητα της αρχαιοελληνικής παιδείας που ενσαρκώνει η μορφή της , σεβόμενοι τους ηθικούς σκοπούς αλλά και την φιλοσοφική διαπαιδαγώγηση που η κορμοστασιά της αποπνέει εδώ και 200 χρόνια φιλοξενούμενη στον Λούβρο.
Για άλλη μια φορά το αρχαιοελληνικό παράστημα της δικής μας Νίκης ορθώνεται και γίνεται καλωσόρισμα στο πνεύμα των εθνών και προσκαλεί -υποδεικνύοντας το υψηλό φρόνημα των αγώνων- τον κόσμο ολόκληρο να στραφεί και να κοιτάξει προς την Γαλλία . Σ αυτή την συγκυρία από την παγκόσμια αναγνώριση για το τι πρεσβεύει η Νίκη, καλούμαστε και εμείς ως Έλληνες να θυμηθούμε ότι η Νίκη λείπει από τον τόπο της, ότι η Καλλονή Κόρη του Λούβρου που αντιπροσωπεύει το αρχαιοελληνικό κάλλος του φιλοσοφικού και ηθικού παρελθόντος μας αλλά και που διασφαλίζει την δυνατότητα ενός καλότυχου μέλλοντος .. αρπάχτηκε από τον τόπο της παρά την θέληση της και παρά την θέλησή της συνεχίζει και παραμένει μακριά από το ιερό ων Μεγάλων Θεών , από την πατρίδα της, την Ελλάδα , και από την γενέτειρά της , την Σαμοθράκη.
Είναι η στιγμή που το αίτημα της επιστροφής της πρέπει να αποκτήσει για όλους εμάς βαρύτητα και να μας ξυπνήσει τον πόθο, την λαχτάρα και την νοσταλγία για όλα αυτά που πρεσβεύει και που ο δημιουργός της αποτύπωσε στην μορφή της, σμιλεύοντας επάνω της κυριολεκτικά την Ελληνική μυημένη ψυχή .
Ναι, κάθε ελληνική καρδιά θα πρέπει να σκιρτήσει τώρα διπλά στο προσκλητήριο των Γάλλων με οικοδέσποινα την Νίκη μας, γιατί η Νίκη μπορεί να είναι οικοδέσποινα μόνο στον τόπο της, μόνο στον δικό της οίκο και πουθενά αλλού . Ας ακούσουμε εδώ στην Ελλάδα, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, την κραυγή της Νίκης για την επιστροφή της πίσω στον τόπο της.
Είναι σίγουρο ότι ο κόσμος όλος θα στραφεί και θα κοιτάξει προς την Γαλλία εξαιτίας της Νίκης, και η Νίκη όμως ,στρέφεται για άλλη μια φορά προς εμάς και μας επικοινωνεί την νοσταλγία της για την πατρίδα της, για το γαλανό, βαθύ της Ελληνικής ψυχής, πέλαγος που γέννησε την μεγαλοσύνη της και ζητάει από όλους να την καλέσουμε πίσω, ζητάει να μην βάζουμε αντίγραφα στη θέση της, να μην υποκρινόμαστε την αλήθεια αλλοιώνοντας το φιλοσοφικό και ηθικό της υπόβαθρο, να μην προσποιούμαστε άλλο ότι η απουσία της δεν πονάει και ότι δεν είναι βαρύτατο πλήγμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η Νίκη Της Σαμοθράκης – επιτέλους ας κατανοηθεί – ανήκει και είναι πνευματική οικοδέσποινα της Σαμοθράκης και εκεί πρέπει να επιστρέψει, και από εκεί πρέπει να πρωτοστατεί μυώντας παγκόσμια με το ιδεατό Κάλλος της!”
Μπάινοντας στην σελίδα www.nikebacktogreece.com, μπορείτε να ψηφίσετε και εσείς αν θέλετε να επιστρέψει το άγαλμα της Νίκης στο “σπίτι” του! Δείτε εδώ και βίντεο με ένα μελοποιήμενο τραγούδι, το οποίο βασίζεται στο βιβλίο και το ποίημα της κ. Βιολέττας Μαράντου Παυλέα:
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, 16/8/2021}