Όπως και στην αρχή της πανδημίας θα νοσηλεύονται στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, εκτός αν υπάρξει νέα έξαρση ασθενών – Ξεκίνησαν οι δεύτερες δόσεις εμβολίων στους υγειονομικούς του Νομού
Δεν θα νοσηλεύει πια ασθενείς covid στην ειδική πτέρυγα που λειτουργεί γι’ αυτό το σκοπό, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Γιώργος Πατλάκας. Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας, θα μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς covid.
Θυμίζουμε πως και στην αρχή της πανδημίας, το Νοσοκομείο Κομοτηνής δεν νοσήλευε ασθενείς με κορωνοϊό. Στην πορεία της πανδημίας, όταν τα κρούσματα κι οι ασθενείς αυξήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, στο Νοσοκομείο άρχισε να λειτουργεί ειδική covid πτέρυγα για ασθενείς, όχι όμως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid. «Τα περιστατικά που νοσηλεύονται δεν θα νοσηλεύονται πλέον σε μας», είπε για το νέο σχεδιασμό ο Γιώργος Πατλάκας κι εξήγησε ότι ελάχιστοι ασθενείς που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της πόλης, μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να πάρουν εξιτήριο. Από εδώ και στο εξής, τα ύποπτα περιστατικά covid, θα κάνουν το τεστ κι αν χρήζουν νοσηλείας θα μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπως και στην αρχή της πανδημίας.
Πάντως, το σχέδιο δεν έχει χρονικό ορίζοντα, καθώς -όπως λέει ο ιατρός- «αυτό είναι μέχρι νεοτέρας, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το τρίτο κύμα» και προσθέτει: «αν έχουμε συρροή περιστατικών, όπως στο δεύτερο κύμα, θα δούμε, πιθανόν να λειτουργήσουμε πάλι σαν κλινική covid».
«Ικανοποιητική» η επιδημιολογική πορεία
Ως προς την επιδημιολογική πορεία στην Κομοτηνή, ο κος Πατλάκας την χαρακτήρισε «ικανοποιητική» και πληροφόρησε πως «δεν έχουμε πολλά περιστατικά». Αναφορικά με τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού που διενεργούνται καθημερινά στον μοριακό αναλυτή του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τον επιστήμονα, βγαίνουν τις τελευταίες ημέρες (από το Νοσοκομείο πάντα) το πολύ δύο-τρία θετικά.
Ξεκίνησαν οι δεύτερες δόσεις
Ως προς τους εμβολιασμούς, αυτές τις ημέρες ξεκίνησαν οι δεύτερες δόσεις εμβολίων των υγειονομικών, που είχαν εμβολιαστεί το πρώτο δεκαήμερο του έτους. Οι δεύτερες δόσεις έχουν εξασφαλιστεί όλες, σύμφωνα με τον κο Πατλάκα.
Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών γενικότερα, δεν έκρυψε πως σε επίπεδο νομού «δεν κάνουμε πολλά εμβόλια», γιατί «δεν έχουν ανοίξει όλα τα εμβολιαστικά κέντρα».
Αυτό, άλλωστε, κατέδειξε κι ο «Χ» με αναλυτικό του ρεπορτάζ, στο οποίο απεδείχθη πως η Ροδόπη -μέχρι στιγμής- είναι ουραγός στους εμβολιασμούς σε επίπεδο ΑΜΘ. Μέχρι και της 29/01 στο νομό μας είχαν γίνει 1.257 εμβόλια, σύμφωνα με την πλατφόρμα emvolio.gov.gr.
Τέλος, προχωράει κανονικά το σχέδιο για να μην πάει καμία δόση χαμένη, κι έτσι μέχρι στιγμής δεν έχει πεταχτεί καμία. Όταν κάποιος ηλικιωμένος ακυρώνει το ραντεβού του ή δεν προσέρχεται σε αυτό, θύμισε ο ιατρός, τότε καλείται προς εμβολιασμό έμψυχο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας ή του Στρατού. «Οπότε, έτσι καλύπτουμε όλο τον αριθμό και δεν έχουμε εμβόλια να αχρηστέψουμε. Τα χρησιμοποιούμε όλα, γιατί θα ήταν κρίμα να τα πετάξουμε», είπε ο κος Πατλάκας.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 30/1/2021}